Gydebanker - Brinksikring

__Brinksikring__

Efterfølgende er der plantet Bittersød natskygge og andre planter bag faskinen, vælg gerne planter med et stort trævlet rodnet der kan holde på sandet - brinken er efterfølgende overgroet og stabil.

Generelt må det anbefales at der bruges sten til brinksikring på alle steder hvor det er muligt, men desværre sker det ind imellem at det er umuligt at komme frem med et tungt læs sten.


Det kan blive nødvendigt at lave faskiner hvis der er problemer med nedskredne brinker - det kan simpelthen udvikle sig til store åbne ”sår” og blive rigtig slemt, således at det kræver en større reparation - med tanke på alt det sand der bliver skyllet ud.

Man behøver imidlertid ikke gå og vente på at det går helt galt, da det forholdsvis let kan laves en faskine.

Fremgangsmetode
: anskaf følgende materialer.

Et passende antal pæle - i passende længde, gerne af gran (spidset i enden)
Et passende antal sitkagrene, mindst 2 meter lange, gerne længere.
Noget almindeligt hegnstråd, ikke det helt tykke Podahegn – det er for besværligt at arbejde med.
En muggert eller en flækøkse til at banke pælene ned med.
Noget at drikke, for nu bliver det varmt.

Pælene bankes ned med ca. 50 cm afstand. Læg sitkagrenene på den side der vender ind mod brinken, og læg fladen ind mod pælene.
De skal ikke flettes mellem pælene (giver for mange problemer)
Forskyd dem lidt (ligesom mursten i vægen) så bliver det stærkt.

Start fra den ene ende, byg op i passende højde – så kører det.

Spar ikke på grenene, tryk dem godt sammen, helt ned til bunden – lav en ”flad pølse”, og bind dem stramt til hver pæl, så bliver det rigtigt stærkt.

Til afslutning er det en god ide at plante nogen vandplanter på indvendig side - eller noget andet som kan bidrage til at holde på sandet med sit rodnet.

En faskine har en begrænset levetid, så plant også gerne noget Bittersød natskygge, det er vandløbets "Arkitektens trøst" – den gror ret hurtigt ud over det hele, den har en masse stængler, der giver en vis beskyttelse, og den holder næsten evigt.

Find en plante langs bækken, den er let at tage aflægger fra.
Bemærk: pas på med at bruge den i små vandløb, da den har en voldsom tilvækst
 og kan derfor påvirke vandføringsevnen.

Det skal afslutningsvis bemærkes, at hvis det er et større vandløb - eller bunden ikke er fast, så kan høj vandføring æde sig ned i bunden i svinget, således at dele af pælene fritlægges og dermed bliver løse. I tvivls tilfælde kan man derfor lægge lidt sten ned foran faskinen for at stabiliserer denne. Pælene bør iøvrigt altid bankes så langt ned som muligt.

___Brinksikring med sten___

I større vandløb bør man altid benytte sten til brinksikring, da projektet ellers bliver for stort, og desuden vil en almindelig træfaskine ikke i længden kunne holde til den kraftige strøm ved høj vandføring.
Når der laves en brinksikring, skal man være opmærksom på at opstrøms ende slutter tæt og højt til brinken. Dette er vigtigt da der ellers er stor risiko for at vandet begynder at æde sig vej inden om ved høj vandføring og stærk strøm.
Generelt er det vigtigt at brinksikringen af sten når ret højt op over normal vandstand, da det netop er ved spidsbelastninger at brinksikringen er vigtigst.
 

 
Panel title

© 2021 gydebanker

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.094187021255493sekunder