Gydebanker - Find de gode steder

 ____Find de gode steder____

                                              

         
  Når det er besluttet at udlægge gydegrus, så skal de rette vandløb samt de rigtige steder til udlægningen findes. Tag ud og se på mulige steder, og tag gerne et par waders med.

Det første man skal se efter - kan strækningen bære en vogn, tungt læsset med grus ?

Det er en god ide at gå en lille tur i bækken, der hvor man ønsker at lægge grusset - dels mærke om bunden er tilpas fast eller måske meget blød, hvis dette er tilfældet så er der risiko for tilsanding. Desuden skal brinkerne gerne være stabile, mærk med foden ind under brinken, hvor underskårene de er.

Hvis der er underskårne brinker, så er det vigtigt ved en senere udlægning af grusset at disse hulrum bliver fyldt op, først med grus, og derefter presses nogle sten ind. Hvis ikke dette bliver gjort, så vil vandet æde sig ind under brinkerne pga. øget strømhastighed. Dette kan medføre risiko for brinkerne skrider, eller at hovedparten af vandet løber på begge sider af grusset – som dermed kan ende som en delvis tilsandet ø i midten af bækken. Er man opmærksomhed på dette, så er det sjældent noget problem.

Yngel spredes efterhånden lidt opstrøms, men mest nedstrøms. Det er derfor vigtigt at der er godt med skjul iform af kant eller bundvegitation, sten, eller rødder fra rødel. Dette kan bidrage til en bedre overlevelsesprocent.

De fleste kan fornemme om vandhastigheden er tilpas hurtig, men er der tvivl kan en banke lægges på et smalt sted i bækken hvor hastigheden er lidt højere, og desuden er der den mulighed at lægge lidt sten til en let opstemning, således at der kommer et ekstra fald over selve banken.

Undgå at lave gydebanker på meget dybe steder, der må helst ikke være mere end, ca. 20 cm vand over grusset når banken er færdig.

Gå også gerne en tur opstrøms og se om der kan være eventuelle problemer ved at have en mindre opstemning (landbrugsmæssige interesser) eller om den 2 m dyrkningsfri bræmme er overholdt – hvis der er dyrket marker. En bræmme reducerer udvaskningen af næringsstoffer, og hjælper til en vis grad på udløb af sand fra markerne.
Vær også opmærksom på dræn, og tag hensyn til disse. 

Er der tvivl om disse ting kan der tages kontakt til kommunens åmand, han er den person der kender vandløbet bedst, og han kan komme med alternative forslag hvis det skulle blive nødvendigt.
Desuden kender han regulativet for det pågældende vandløb.

Hvis stedet skønnes ok, så skal der tages kontakt til lodsejer. Det er vigtigt at være høflig og præcis - men også tage sig tid til at hører hvad lodsejeren har at sige. Landmænd er ofte meget forsigtige, i hvert fald her i det nordjydske, og det er ofte lidt voldsomt for dem når de hører at vi gerne vil ”fylde” en 20 -30 cm grus og sten i deres bæk.

Vandet stiger imidlertid ikke så meget, i nævnte tilfælde stiger det ofte kun omkring
5 cm. 25m opstrøms, men det er også afhængig af bækkens naturlige fald.

Den beskedne stuvningen, skal kun ses som en "kile" i vandløbet
- med højeste vandstand foran banken, dette svinder ud til ingenting
lidt oppe i vandløbet, og har derudover ingen betydning
for vandførings evnen.


Når der laves en banke, er det en god ide at sætte et lille bræt i kanten af bækken 25 m
opstrøms, på dette sættes en tommelstok eller vandstandsskala fast med en kraftig
klemme - enden sættes lige i vandoverfladen.
Så er der kontrol med hvad der sker, og det kan en tvivlende lodsejer godt lide
at hører - det kan være netop det der gør, at han siger ja.


_______________________________________________________________________________________________

 

___Find lodsejeren på nettet - hurtigt og let___


 Tit kan det være svært at finde ud af hvem der er lodsejer, men hvis man klikker ind  OIS.dk kan man zoome direkte ned på det sted hvor man ønsker at udlægge grus, klikke - og så kommer adressen frem, det er altså nemt.
Derefter er det bare at finde et telefon nr. på Kraks vejviser - og tilbage er det bare at ringe op - fantastisk.

                                                                                                                        Prøv det Klik her 


           ___ Brug også Google Earth___


 Prøv at tage en flyvetur over vore vandløb og få inspiration til steder, hvor de næste gydebanker kan laves - måske er der endda en god markvej (til transport af grus) i nærheden af det ønsket sted - alt dette og meget mere, kan man let se på Google Earth.


Få et lagt et "lag" på Google Earth, så kan du se alle danske vandløb vist med blå linjer - det er meget inspirerende når man leder efter mulige steder til udlægning af grus.

Med et "flueben" kan det lægges på eller fjernes efter behov.


                                                                                                Downlad et vandløbslag Klik her 


 En ekstra bonus er at man også kan planlægge sin næste fisketur på kysten - da Google Earth også viser kysten og de indre danske farvande.
Man kan let se områder med sten, tang, revler og "badekar" mm. det er ren guf.

 .

 
Panel title

© 2021 gydebanker

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.27954506874084sekunder