Gydebanker - Udlægning af grus

__Udlægning af grus__

Hvis det er muligt, så er dette en god måde at gøre det på. Vognen er fyldt med grus og der er sten i frontskovlen, når grusset er lagt med kranen vender han traktoren og køre frontskovlen ud til kanten af åen - så er det let at nå stenene til det sidste arbejde.

Så er vi endelig ved målet nemlig udkørsel af grus, og når vejrudsigten lover en periode med tørt vejr kan der sættes i gang.

Der er ikke noget endegyldigt svar på hvilken måde der er bedst. Nogen er så heldige at de kan få en vognmand til at læsse 100 tons af langs vejen ind til en tør mark – for derefter at fordele det med en gummiged, på en time eller to.

Normalt er projekterne mindre, og mulighederne er mange. Det kan gøres med lastvogn med kran – hvis forholdene er gode, eller traktor og vogn med tippelad, og på et kursusprojekt ved Voer å brugte de en bobcat til fordeling, og hos os bliver det lagt ud med en af kommunens sandvogne, eller en traktor med vogn og kran, det har den fordel at vi ofte kan køre langs bækken samtidig med at det bliver læsset af.

 Muligheder er der nok af, men i sidste ende afhænger det af hvad man kan få fat i.

En udmærket ide til dem der ikke kan lægge det direkte ud i åen, var at lægge en presenning dobbelt (af god kvalitet) og derefter lægge den over brinken når grusset skubbes/lægges ud. Det beskytter brinken og gør det lettere at rydde op, alt grusset kommer i åen (tips fra Voer å kurset).

Jeg kan godt lide at forkanten af banken (banke af 10 – 15 meters længde) er en anelse højere end bagkanten, således at den skråner lidt. Det giver en frisk strøm der bidrager lidt til at skylle grusset - desuden gyder de gerne i det lidt dybe roligere vand ved forkanten. Man kan evt. lægge nogle sten ved bagkanten, det virker delvist som ”grusfang” ved hård vand føring, og ved gydninger hvor noget af grusset ruller med strømmen nedstrøms. Alle gydebanker slides mere eller mindre, men dette kan forlænge levetiden lidt. Det er bedst med større sten til støtte, da små sten skrider let.

Vi har også anlagt nogle banker neden for en bro, disse er meget lette at tilføre et nyt lag grus, og det gør derfor ikke noget at grusset skrider lidt nedstrøms – her har vi efterhånden fået nogle lange banker.

Der er vigtigt at skubbe grusset helt ind under brinken (hvis den er underskåren) og få fyldt hulrummet op – pres også nogle sten derind. Som nævnt under ”Find de gode steder” er det for at forhindre at vandet æder sig ind i brinken så den skrider – eller begynder at løbe på begge sider af grusset, som dermed kommer til at ligge som en delvis tilsandet ø i midten af bækken.

Der er nogen der mener at det er godt at lægge spredte sten på grusset, det har vi også prøvet, men når man på et senere tidspunkt kommer ud og for at se hvordan det gået, så har den kraftigere strøm omkring stenen, skyllet noget af det omkring liggende grus væk, og efterladt sand i strømlæ bag stenen. Det betyder at der nu er kommet huller i grusset - med lidt sand eller bundsediment i. Derfor lægger vi kun spredte sten ud, hvor særlige forhold taler for det. Det er dog altid godt at iblande/udlægge en del småsten til standplads og strømlæ for ynglen.

Langt de fleste gydebanker slides - og jeg husker da jeg på et senere tidspunkt så en af mine først anlagte banker. Det var ret skuffende, forkanten var det ikke meget tilbage af og den var blevet tyndere. Noget ærgerlig gik jeg lidt nedstrøms, og kunne pludselig se for mig, at grusset på et tidspunkt var gledet i hullet i svinget nedstrøms. På et senere tidspunkt med hård vandføring var det skyllet op igen, og lå nu i en fin dynge efter svinget, det er fiskene jo lige glade med. Det hjalp på humøret, moder natur laver om, men det var ikke væk.

___Eksempel på udlægning med maskiner___


Der er mange måder at udlægge grus på, men det er naturligvis en stor fordel hvis man er heldig og få fat i de rigtige maskiner.

Du kan nu redigere teksten / element

Hvis der ikke er en frontskovl, så går det selvfølgelig alligevel, men der kan ikke medbringes så meget grus til åen.

Du kan nu redigere teksten / element

Udlægning med kran er meget præcis, dette er en fordel da der ikke er så meget arbejde med skovlen bagefter.

Sandvognen - her styres tragten med en skovl. En ulempe er dog at det larmer ret så meget, det er derfor en god ide at have høreværn på.

En sandvogn er er en god løsning, men det giver lidt mere arbejde med skovlen bagefter - her styres tragten med en snor.

Hvis man er heldig at have en lav brink og en fast bund, så kan der måske laves en nedkørsel af lidt grus som her. Det gør det let at udlægge en masse grus med frontskovlen - og er en fin mulighed hvis man har et større vandløb, med en lavvandet strækning.
 Dette er være værd at overveje, og efter vi kom til at tænke over det så fandt vi endnu et egnet sted - måske er der endda mulighed for endnu en banke op eller nedstrøms.
Grusset der blev brugt til lave nedkørslen med, kan skovles ud i åen bagefter.
Vær opmærksom på vandhastigheden ikke bliver for høj, samt stuvningseffekten hvis der laves flere banker nær hinanden.

 
Panel title

© 2021 gydebanker

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.14708495140076sekunder